neVinné vaření: Kachní prsíčka s barevným salátkem

S letními prázdninami za rohem se spousta z nás rozhodla volit saláty na místo oblíbených těžších jídel. Naše skvělá Alenka Kolářová, autorka Božských kuchařek, pro Vinařství Staraý vrch připravila barevný salátek s kachními prsíčky. S tímto receptem zazaříte nejen v dietní společnosti, ale také na grilovačce s přáteli, kdy salátek můžete podávat ke grilovanému masu. Tento recept si skvěle vychutnáte s našimi bublinami a to zejména růžovými - RM Frizzante Rose a Pinot Noir 2022 Rose.

 

 

Jaké ingredience budete potřebovat?

  • 4 kachní prsa

  •  300 g brambor

  • 300 g dýně hokaido

  • 100 g bulvového celeru

  • 2 šalotky

  • sůl a pepř

  • uzená sůl

  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce medu

  • 1 lžíce jablečného octa

 

Postup

Kachní prsa

Kachní prsa do tohoto receptu můžete upravit dvěma způsoby. Ideální je, když máte doma alespoň malou, přenosnou udírnu. Prsa ochuťte uzenou solí a pepřem. Následně vyuďte prsíčka.

Pokud nemáte udírnu, vhoďte ochucená prsa na rozpálenou pánev a opečte z obou stran. Nejprve ze strany s kůží - asi 5 až 6 minut, poté z druhé strany asi 4 minuty. Maso poté zabalte do alobalu a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, kde necháte "odpočívat" 6 minut. Tento trik vám zaručí šťavnaté a křehké masíčko. Konkrétně pro kachní prsa je tento postup nejlepší, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.

 

Barevný salátek

Oloupané brambory, dýni a oloupaný celer nakrájejte na stejnoměrné kostičky. Brambory dejte na 10 minut vařit do osolené vody a poté sceďte.

Do velké pánve dejte olivový olej, rozehřejte a vsypte na větší kousky nakrájenou šalotku. Opékejte asi pět minut. Poté kostičky dýně a celeru společně opékejte dalších pět minut a přidejte brambory. Všechno restujte dokud nejsou kostičky pěkně dokřupava opečené. Nezapomeňte dýni a celer ochutnat, aby byly dostatečně propečené a měkké.  Opečenou dýní, brambory a celer přendejte do připravené mísy a připravte si zálivku.

Smíchejte a metličkou prošlehejte olivový olej, ocet, med, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Po promíchání přidejte hořčici. Zalijte salát v míse a promíchejte. Podle chuti můžete přidat více zálivky nebo ještě lehce dochutit solí a pepřem.

Na talíři podávejte teplý salát, nakrájená kachní prsa a všechno dolaďte hráškovými výhonky.

 

Nejlépe kachní prsíčka s barevným salátkem chutnají s bublinami ze Starého vrchu.

Zpět do obchodu

⭐ Na vybraná vína sleva 20% - mrkněte do naší sekce AKCE! ⭐ 20% discount on selected wines - take a look at our PROMOTIONS section!

EN CZ