Adventní vaření se Starým vrchem 2020!

Pro letošní Vánoce jsme si pro příznivce Starého vrchu a kulinařiny připravili tipy na adventní vaření! V kombinaci s naším Adventním balíčkem pro Vás máme 5 receptů pro jednotlivé sváteční víkendy a Štedrý den. Nejen, že se dobře najíte, ale zároveň objevíte kouzlo párování komplexních jídel s našimi vybranými víny!

První adventní neděle

Veltlínské zelené je svým charakterem vhodné pro každodenní pití a stolování. Skvěle doplní studené předkrmy, zeleninové saláty, pstruha na másle, nebo také smažený telecí řízek, který jsme pro Vás připravili my!

Smažený telecí řízek a Veltlínské zelené 2018, pozdní sběr, suché

Ingredience:      telecí kýta, hladká mouka, vejce, strouhanka, sůl, pepř, přepuštěné máslo

  1. Plátek telecí kýty naklepejte přes folii, osolte a opepřete dle chuti.
  2. Vajíčko vyklepněte do misky a lehce rozmíchejte. Nikdy však nešlehejte!
  3. Maso postupně obalte ve hladké mouce (přebytečnou mouku oklepejte), vajíčku a strouhance.
  4. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a pomalu dozlatova smažte. Jakmile řízek v pánvi otočíte, lehce s pánví hýbejte, aby strouhanka naběhla.
  5. Hotový řízek osušte na papírové utěrce.

TIP: Řízky nikdy nesmažte ve fritovacím hrnci – vždy na pánvi!

Druhá adventní neděle

Jednou mi jeden dobrý kamarád, sommelier, řekl, že nejlepším vínem ke guláši je dobře vychlazená plzeňská dvanáctka. Nepochybně měl pravdu… ale jak to je, když do toho guláše nalejete slušnou dávku vína? Vyzkoušejte s námi!

Hovězí guláš na víně a Cabernet Sauvignon 2017, pozdní sběr, suché

Ingredience:      500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka), 500 g cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 4 stroužky česneku, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, 1 malý rajský protlak, černý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, 1 lžíce majoránky, 400 ml červeného vína, hovězí vývar na podlévání, starší chléb na zahuštění, cibule na ozdobu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut.
  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek), opepříme a zaprášíme paprikou, kterou orestujeme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme vínem. Víno necháme vyvařit a do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek. Podlijeme hovězím vývarem, přidáme koření (celý pepř, nové koření, bobkový list) a necháme dusit.
  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vývar po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.
  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.
  5. Guláš nemusíme zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Pokud však máte radši hustší konzistenci, použijte starší chléb (buď nakrájený na kostičky, nebo předem rozmixovaný ve troše vody, aby měl guláš hladší konzistenci).

TIP: Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky.

Třetí adventní neděle

Ryzlink rýnský je nepochybně jedním z nejuniverzálnějších gastronomických vín, každopádně nejvíce se hodí k masu a masitým pokrmům. Vyzkoušejte náš svěží ryzlink s lehkou úpravou vepřivé panenky!

Vepřová panenka se šalvějovým máslem a Ryzlink rýnský 2019, kabinetní víno, suché

Ingredience:      1 vepřová panenka, 1 červená cibule, 100g másla, sůl, pepř, snítka šalvěje

  1. Vepřovou panenku rozdělte na 3-4 stejně velké špalíky a potřete lehce olivovým olejem.
  2. Rozehřejte pánev a maso postupně ze všech stran opékejte tak, aby vevnitř zůstalo růžové (medium rare, popřípadě 58°C, pokud máte vpichový teploměr). Ideální je maso v pánvi pouze dobře orestovat a následně dopéct v troubě na potřebnou teplotu. Troubu můžete nastavit na 200°C, dopékání bude trvat cca 3-5 min. (podle doby opékání na pánvi).
  3. Hotovou panenku zabalte do alobalu a nechte cca 5 min. odpočinout. Následně ji nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Používejte čerstvě mletý nebo drcený pepř!
  4. Na stejné pánvi, kde jste připravovali maso, rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nakrájenou šalvěj a dále restujte, dokud není cibulka hotová.
  5. Šalvějovým máslem přelijte panenku a podávejte.

TIP: Ideální přílohou jsou opékané brambory!

Čtvrtá adventní neděle

Chardonnay a bílé maso je léty ověřená kombinace! Drželi jsme se toho, co je pro Hustopeče vlastní – mandlí – a naplnili je do kuřete!

Pečené kuře s mandlovou nádivkou a Chardonnay 2018, pozdní sběr, suché

Ingredience:      1 kuře, sůl, pepř, máslo, 4 starší rohlíky, mléko, 100g Schwarzwaldské šunky, 2 vejce, hladkolistá petržel, 100g sekaných mandlí

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte vlažným mlékem a nechte nasáknout. Následně je vyždímejte a přemístěte do samostatné misky.
  2. K rohlíkům přidejte jemně nakrájenou šunku, vejce, mandle a nasekanou petržel. Dochuťte solí a pepřem (pozor, šunka je sama dost slaná, tak opatrně se solí). Nádivku dobře promíchejte.
  3. Nádivku naplňte do kuřete a uzavřete jej. Můžete jej svázat přebytečnou kůží, nebo použít špejle. Kuře dobře osolte, lehce opepřete, přemístěte do pekáče a pokryjte plátky másla. Lehce podlejte vodou a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na cca 1 hodinu, nebo dokud kuře nebude do zlatova upečené.

TIP 1: Podávejte s jasmínovou rýží přelitou výpekem z kuřete!

TIP 2: Pokud zvládnete kuře vykostit, určitě to udělejte! Jídlo bude na talíři vypadat ještě mnohem lépe a zároveň získáte z odřezků výborný základ na skvělý kuřecí vývar!

Štědrý den

Na Štědrý den by se měly tradice držet, takže pro Vás máme smaženého kapra. Pokud ovšem nejste fanouškem kapra, můžete v tomto receptu vyzkoušet i jinou sladkovodní rybu. A ke smažené rybě je v našem podání ideální vlašák!

Smažený kapr a Ryzlink vlašský 2018, pozdní sběr, suché

Ingredience:      filet z kapra (vykostěný a stažený z kůže), sůl, pepř, citronová šťáva, hladká mouka, vejce, strouhanka, přepuštěné máslo

  1. Kapří filet naporcujte na díly dle vlastních preferencí. Dobře osolte, lehce opepřete a zakápněte z obou stran čerstvou citronovou šťávou.
  2. Obalte postupně v hladké mouce, vajíčku a strouhance. TIP: Vajíčko vyklepněte do misky a lehce rozmíchejte. Nikdy však nešlehejte!
  3. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a pomalu dozlatova smažte. Jakmile kapra v pánvi otočíte, lehce s pánví hýbejte, aby strouhanka naběhla.
  4. Hotového kapra osušte na papírové utěrce.

TIP: Podávejte s vídeňským bramborovým salátem!

A protože má karton 6 lahví, přidali jsme láhev z naší limitované edice Pálavy ve výběru z bobulí!

Pálava 2019, výběr z bobulí, sladké

Naše Pálava ve výběru z bobulí téměř připomíná dezertní víno a popíjet ji můžete  i bez jídla! Pokud si však chcete dopřát párování, tak zcela jistě s dezerty. A co patří k Vánocům více, než domácí vánoční cukroví?

Sdílejte tento příspěvek