neVinné vaření: Koláč s náplní z máslového pórku a mascarpone

Rychlý recept, který potěší i zaryté odpůrce pórku pro Vinařství Starý vrch vytvořila autorka Božských kuchařek, Alenka Kolaříková. Ke koláči s náplní z máslového pórku a mascarpone zvolila naše Chardonnay 2022, které se výborně hodí i k italské kuchyni nebo mořským plodům.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Těsto

  • 150 g hladké mouky

  • 80 g studeného másla

  • 1/2 lžičky soli

  • 50 ml studené vody

Náplň

  • 250 g mascarpone

  • 1 celý pórek

  • máslo

  • červený pepř

  • uzená sůl

  • 150 g goudy

  • olivový olej

  • smetana ke šlehání

Postup

Všechny suroviny na těsto zpracujte co nejrychleji, aby se co nejméně ohřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu odpočinout do lednice.

Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučenou pracovní plochu. Natlačte do pečící formy, v našem případu ve tvaru srdce.

Pórek nakrájejte na silnější špalíčky a opečte na kousku másla. Dochuťte uzenou solí a čerstvě nadrceným červeným pepřem.

K pórku přidejte ještě trošku kvalitního olivového oleje.

Mezitím co se pórek opéká připravte si náplň z mascarpone. Ochuťte mascarpone čerstvě nadrceným červeným pepřem a uzenou solí. Přidejte většinu nastrouhaného sýra. Trochu nastrouhaného sýra si nechte na posypání koláče předtím než půjdete do trouby.

Na těsto navrstvěte náplň a do ní zatlačte kousky pórku na másle. Zasypejte zbytkem strouhaného sýra. Pečte v troubě předehřáté na 190°C, přibližně půl hodiny.

Video návod, jak na recept už nyní naleznete na našem Instagramu. Servírovat můžete s naších Chardonnay. Přejeme dobrou chuť!

 

Zpět do obchodu

⭐ Na vybraná vína sleva 20% - mrkněte do naší sekce AKCE! ⭐ 20% discount on selected wines - take a look at our PROMOTIONS section!

EN CZ